Alergia pokarmowa u niemowląt

Zgodnie ze stanowiskiem American Academy of Allergy alergie pokarmowe dotykają nawet to 6% dzieci w wieku do 2 lat. Spożywanie niektórych produktów wywołuje nadmierną reakcję układu odpornościowego, która najczęściej objawia się przewlekłym świądem, egzemą, trudnościami w oddychaniu a nawet wstrząsem anafilaktycznym.

Pokrzywka jest pierwszym objawem, świadczącym o wystąpieniu alergii. Dodatkowo może pojawić się mrowienie w ustach, obrzęk języka i gardła, wymioty, biegunka, skurcze brzucha, a krew w stolcu może być oznaką alergicznego zapalenia jelita grubego – tak więc alergia jest bez wątpienia ważna i nie należy jej bagatelizować, gdyż może zagrażać życiu.

Głównym alergenem wśród niemowląt jest mleko krowie. Wielu rodziców myli tą alergię z nietolerancją laktozy, która jest powszechna wśród starszych dzieci i dorosłych. Innymi typowymi alergiami u niemowląt karmionych piersią to alergia na orzechy, orzeszki ziemne, ryby, skorupiaki, soję oraz pszenicę.

Według American Academy of Pediatrics, należy podawać dziecku alergizujące pokarmy między 4 a 6 miesiącu, obserwując, czy nie wystąpi reakcja alergiczna. Istnieje kilka badań, które wskazują, że wcześniejsze wprowadzenie produktów alergizujących może prowadzić do niższego wskaźnika alergii pokarmowych. Aby móc zidentyfikować alergen, nowe posiłki powinny być wprowadzane pojedynczo, w odstępie 2-3 dni. 

 Czy można zapobiegać powstaniu alergii? Okazuje się, że nie! Unikanie spożywania pokarmów alergizujących podczas karmienia piersią nie przynosi żadnych korzyści dziecku. Natomiast niepodważalnym faktem jest, że samo karmienie piersią może zapobiegać powstawaniu alergii. Jeśli z kolei Twoje dziecko karmione piersią reaguje na produkt, który spożywasz, unikaj go.