Jod w mleku kobiecym

U niemowląt jedynym źródłem jodu przed rozszerzeniem diety dziecka jest mleko matki. Stężenie tego pierwiastka w mleku kobiecym zależy od spożycia jodu przez matkę. W 2001 r. Instytut Medyczny ustalił dietetyczne referencyjne wartości spożycia dla jodu, zalecenia dla kobiet w okresie laktacji są obecnie kontrowersyjne. Jod jest niezbędnym mikroelementem, szczególnie dla rozwoju neurologicznego wcześniaków. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi głównym źródłem jodu w Polsce jest obligatoryjnie jodowana sól. Dzienna należna dawka soli wynosi 4-6g soli spożywczej na dobę- jest to wielkość odpowiadająca niepełnej łyżeczce. W przypadku gdy u noworodka stwierdzona zostanie niedoczynność tarczycy zaleca się odpowiednią suplementację.

Przeprowadzono badanie przekrojowe w regionalnym banku mleka ludzkiego w Hiszpanii oceniające spożycie żywności i suplementów wśród dawców mleka kobiecego. U dawców mleka ludzkiego mediana wyniosła 113 (norma: 83-166) mcg jodu / L, co wskazuje na wystarczającą ilość jodu w diecie badanej populacji, zgodnie z WHO. Zgodnie z zaleceniami IOM spożycie jodu okazało się nieodpowiednie u 55,3% dawców (21/38 osoby).

Badana populacja spożywała wystarczającą ilość jodu (zgodnie z zalecanym stężeniem jodu w moczu), chociaż szacowane spożycie jodu było niewystarczające w ponad 50%, zgodnie z zaleceniami Instytutu Medycznego. Warto zadbać o odpowiednią podaż jodu z dietą, aby zapewnić dziecku odpowiedni rozwój układu neurologicznego.

Źródła:

N. Ureta-Velasco, D. Escuder-Vieco, K. Keller, N.R. García-Lara, C.R. Pallás-Alonso, IODINE INTAKE ASSESSMENT IN SPANISH HUMAN MILK DONORS. COMPARISON OF TWO METHODS FOR ITS DETERMINATION

Foto: freepik.com